Je bent niet ingelogd. Log in of registreer je

Kinderwens?

Ga naar beneden  Bericht [Pagina 1 van 1]

1 Kinderwens? op do sep 20, 2012 11:53 am

een_meisje

een_meisje
United Community Elite
United Community Elite
Na het fantaseren over mooie kindernamen, een toekomstbeeld over een gezin, … wordt het verlangen naar kinderen steeds concreter. Op dat moment is het van belang om zich goed te informeren. Een aangepaste levensstijl bevordert immers de vruchtbaarheid. Er zijn belangrijke adviezen inzake voeding (bv. foliumzuur), vruchtbare dagen kunnen berekend worden en misschien groeit de nood aan bijkomende informatie wanneer het vervullen van de kinderwens op zich laat wachten. Er is ook een gerichte zorg aangewezen om tijdig verhoogde risico's op te sporen, noodzakelijke informatie te geven en, indien noodzakelijk, door te verwijzen.

2 Voeding. op do sep 20, 2012 11:56 am

een_meisje

een_meisje
United Community Elite
United Community Elite
Een evenwichtige voeding is belangrijk.

Voordelen van een evenwichtige voeding voor de vrouw:

*bevordert de kans op een vlotte zwangerschap.
*bevordert een vlot verloop van de bevalling.
*verhoogt de kans op een goed herstel na de bevalling.
...

Voordelen van een evenwichtige voeding voor het kind:

*bevordert zijn groei en ontwikkeling tijdens de zwangerschap.
*heeft een positieve invloed op zijn gezondheid na de geboorte.
...

Neem nooit vitaminen op eigen initiatief, maar vraag steeds raad aan een arts of vroedvrouw. Een teveel aan vitaminen is immers schadelijk (vooral vitamine A).

Foliumzuur

De inname van 0,4 mg foliumzuur per dag vanaf het stoppen met contraceptie tot het einde van de eerste 3 maanden van de zwangerschap wordt zéér sterk aanbevolen.

Foliumzuur is afzonderlijk te verkrijgen of in een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen. Foliumzuur kan afzonderlijk worden gekocht onder de vorm van voorverpakt foliumzuur door een fabrikant of een magistrale bereiding van foliumzuur door de apotheker. De apotheker maakt in dit geval de bereiding op basis van een voorschrift van een arts. Dergelijke magistrale bereiding is beduidend goedkoper dan voorverpakt foliumzuur.

Het is een essentiële maatregel om de baby te beschermen tegen aangeboren afwijkingen aan hersenen en ruggenmerg. Foliumzuur zorgt voor bloedaanmaak en bevordert de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van het kind. Bij verhoogd risico op een open ruggetje zal de arts tot 4 mg per dag voorschrijven.

Vraag raad aan een arts, vroedvrouw of apotheker.

Gezonde voeding


De Actieve Voedingsdriehoek bestaat uit 7 groepen van voedingsmiddelen:

 • water
  graanproducten en aardappelen
  groenten
  fruit
  melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
  vlees, vis, eieren en hun vervangproducten
  smeer- en bereidingsvetten
  restgroep:
deze bevat voedingsmiddelen die niet noodzakelijk zijn in een gezonde voeding.

[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze afbeelding te kunnen zien.]
*Actieve Voedingsdriehoek voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar


Deze driehoek toont duidelijk wat en hoeveel we elke dag nodig hebben. Hoe groter de groep is voorgesteld, hoe groter de hoeveelheid die we ervan nodig hebben. Gebruik elke dag voedingsmiddelen uit elke groep. Ideaal is om bij elke maaltijd iets uit elke groep te gebruiken. Komt iets in een bepaalde maaltijd niet aan bod, gebruik het dan in een volgende maaltijd of tussenmaaltijd. Ook binnen elke groep moet men voldoende afwisselen.

3 Gezondheid. op do sep 20, 2012 12:02 pm

een_meisje

een_meisje
United Community Elite
United Community Elite
[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze afbeelding te kunnen zien.]

Voor de bevruchting zijn er al enkele aandachtspunten voor toekomstige mama's: loop al even langs bij een arts of vroedvrouw, let op de mondhygiëne, enz.

Consult voor de bevruchting

Tijdens het ‘preconceptioneel consult’ brengt een arts of vroedvrouw het volgende aan bod:

Een risico-evaluatie door bevragen van de persoonlijke en familiale voorgeschiedenis, infecties, levensstijl, werkomgeving, medicatie etc: bij specifieke risico’s zal hij/zij dit met de cliënte bespreken, advies geven, eventueel een therapie aanpassen en indien nodig voor specialistisch advies doorsturen.

Verhoogde risico’s die voor de bevruchting moeten worden aangepakt zijn o.a. voorafbestaande astma, hypertensie, diabetes, epilepsie, schildklierlijden, roken, overgewicht, problematisch alcoholgebruik, enzovoorts..

Het advies om liefst nog voor een zwangerschap te stoppen met roken en alcoholgebruik te vermijden.
De aanbeveling om dagelijks een supplement van foliumzuur in te nemen.

Een bloedafname (eventueel) om antistoffen voor toxoplasmose en rubella te bepalen. Als de vrouw niet beschermd is tegen rubella, wordt er gevaccineerd. Als ze niet beschermd is tegen toxoplasmose, krijgt ze informatie over de te nemen hygiënische maatregelen.

Erfelijkheidsadvies

Een kind is letterlijk een versmelting van de genetische kenmerken (chromosomen) van zijn ouders. Soms kan een erfelijkheidsonderzoek meer informatie geven over mogelijke risico's. Dit kan belangrijk zijn bij het maken van een bewuste keuze voor het al dan niet krijgen van kinderen.

Overweeg erfelijkheidsadvies als er een voorgeschiedenis bestaat.

 • Er is al een kind met een aangeboren afwijking of een chronische aandoening.
  Er is een aangeboren afwijking vastgesteld bij een van de toekomstige ouders.
  Er komen in 1 van de 2 families of in de 2 families aangeboren afwijkingen en/of chronische aandoeningen voor.
  Er is een verwantschap tussen de toekomstige ouders.
  De mama is ouder dan 40 jaar.
  De mama heeft herhaalde miskramen gehad.


Opgelet!

Hou er rekening mee dat de resultaten van sommige erfelijkheidsonderzoeken lang op zich laten wachten.

Raadpleeg zeker een arts of vroedvrouw bij vermoeden van aandoeningen bij ouder(s) of familie(s).

Mondzorg.

Consulteer bij een kinderwens een tandarts voor een preventief nazicht. Niet alleen letsels door tandbederf, maar ook bv. tandvleesontstekingen worden best behandeld voor de zwangerschap.

Iedere zwangerschap kost je een tand is een fabel. Het is wel zo dat de ontwikkeling van het ongeboren kind veel calcium vereist, maar deze bouwstof komt niet uit de tanden van de moeder.

Extra aandacht voor mondgezondheid is wel essentieel. Een slechte mondhygiëne kan de zwangerschap immers vanaf het prille begin ongunstig beïnvloeden. Vanuit een ontstoken tandomgeving worden heel wat stoffen geproduceerd die niet alleen lokaal, maar via het bloed, ook elders in het lichaam voor problemen kunnen zorgen.

Een goede mondverzorging komt dus niet alleen de gezondheid van de mama ten goede, maar vermindert ook de kans op overdracht van ziektekiemen naar de baby.

Ziekten voorkomen, opsporen en behandelen

Het is raadzaam om al voor een zwangerschap met een arts na te gaan welke ziekten de toekomstige mama vroeger doormaakte en welke vaccinaties ze gekregen heeft. Zo kunnen eventuele ontbrekende vaccins nog voor de zwangerschap worden toegediend.

Een toekomstige mama die zich laat vaccineren, beschermt niet alleen zichzelf, maar ook het kindje. Eens zwanger, kunnen bepaalde vaccins niet meer toegediend worden.

Laat meteen ook nakijken of de andere gezinsleden voldoende gevaccineerd zijn. Ook zij kunnen een ziekte overdragen als het kindje geboren is.

Rubella

Rubella (rodehond) kan tijdens een zwangerschap ernstige gevolgen hebben voor de baby, zoals bv. gehoorschade. Het is dus belangrijk dat wordt nagegaan of de vrouw beschermd is tegen deze ziekte. Als dit niet zo is, dan kan een arts alsnog het combinatievaccin tegen mazelen, bof en rodehond toedienen. Na de vaccinatie moet een vrouw 1 maand wachten om zwanger te worden.

Hepatitis B

Bij een kinderwens wordt best gecontroleerd of de aanstaande moeder besmet is met hepatitis B. Als ze besmet is, moet de pasgeboren baby direct na de geboorte zowel specifieke antistoffen als een vaccinatie tegen hepatitis B krijgen.

Kinkhoest

Een vrouw met een kinderwens laat best controleren of ze voldoende beschermd is tegen kinkhoest. Als dat niet het geval is, kan ze zich best nog laten vaccineren. Dat gebeurt met een eenmalige dosis van het combinatievaccin kroep-klem-kinkhoest voor volwassenen.

Ook wordt aanbevolen om iedereen in de naaste contactomgeving van de toekomstige baby te vaccineren (de partner, grootouders, ...) om te vermijden dat zij kort na de geboorte de baby zouden besmetten. Baby's zijn erg vatbaar voor kinkhoest. Bij baby's is de ziekte ernstig (zelfs dodelijk) en de vaccinaties voor de baby zelf hebben even tijd nodig om voldoende bescherming op te bouwen.

Ziekten

Het is aangewezen om zich voor de zwangerschap te laten onderzoeken op diabetes, epilepsie, aids, gonorroe, hepatitis B, herpes vaginalis, syfilis, cytomegalovirus, toxoplasmose, ... Dit zijn ziekten van de ouder(s) die het kind tijdens de zwangerschap en/of geboorte kunnen beïnvloeden.

Vraag meer informatie bij een arts of vroedvrouw.

4 Levenswijze. op do sep 20, 2012 12:04 pm

een_meisje

een_meisje
United Community Elite
United Community Elite
Levenswijze


Een gezonde levensstijl voor de bevruchting bevordert de ontwikkeling van de baby. De ontwikkeling van alle belangrijke organen start in het prille begin van de zwangerschap, zelfs vaak vooraleer de vrouw weet dat ze zwanger is. Het kind is net dan heel kwetsbaar.

Tips voor ouder(s)

Kies voor gezonde leefgewoonten en een evenwichtige voeding.

Neem voldoende lichaamsbeweging.

Vermijd (passief) roken en het gebruik van alcohol en drugs. Dit vermindert de vruchtbaarheid. Bovendien kunnen schadelijke bestanddelen ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling en de gezondheid van het kind.

Tips voor de toekomstige mama

Vraag advies aan de bedrijfsarts of huisarts als men in contact komt met giftige stoffen op het werk.

Gebruik geen geneesmiddelen, vitaminen of homeopathische middelen zonder advies van een arts of vroedvrouw. Dit geldt ook als je wegens gezondheidsproblemen geneesmiddelen moet innemen. De precieze invloed op een ongeboren kind is niet van elk geneesmiddel gekend.

Zorg voor een evenwichtig en rustig levensritme. Ziekte, stress, onvoldoende nachtrust, ... kunnen de menstruele cyclus in de war sturen en het ontstaan van de zwangerschap bemoeilijken.

5 Vruchtbaarheid. op do sep 20, 2012 12:05 pm

een_meisje

een_meisje
United Community Elite
United Community Elite
Vruchtbaarheid


Als het vervullen van een kinderwens op zich laat wachten, groeit misschien de nood aan informatie. Hierover is op een aantal websites heel wat informatie te vinden. Deze kunnen je op weg zetten naar ondersteuning en hulp bij het maken van keuzes zoals pleegzorg, adoptie, medische behandeling of een leven zonder kinderen, etc.

Gesponsorde inhoud


Terug naar boven  Bericht [Pagina 1 van 1]

Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum